Otok Žut

  Žut je jedan od otoka iz kornatske otočne skupine, smješten između Pašmana s jedne strane koji je brodom preko Ugljana povezan s kopnom i otoka Kornata s druge strane. Površine od gotovo 15 km2 ovaj duguljasti otok širok samo 2 km s najvišim vrhom visokim 172 metra, ima strmu i vrlo razvedenu obalu duž koje se nižu uvale Hiljača, Sarušćica, Bizikovica, Golubovac, Žešnja, Podražanj, Strunac i druge, sve od reda robinzonskog ugođaja i s mogućnošću zaklona za ribarske brodice i male jedrilice.

  10v

   

  Na otoku obraslom maslinama, smokvama i lozom nema stalnih naselja, već tu tijekom godine periodično borave ribari i čuvari stoke, uzgajači maslina i berači smokava s otoka Murtera, a kako su Kornati nautički raj na Žutu se nalazi i marina s oko 120 vezova. Stoga je ovo mjesto idealno za sve koji na ljetovanje dolaze svojim ili unajmljenim brodom, jer je more oko Žuta kao i cijeli kornatski arhipelag najbolje mjesto za sportove na vodi.

  PORTI NA ŽUTU

  Porti na Žutu raspoređeni su po zaštićenim uvalama.

  Pod Ražanj. Ovim se imenom danas naziva najveća uvala na Žutu, smještena između poluotoka Ražnja na zapadu i Strunca na istoku. Na pristrancima uvale, u podnožju Grbe, Travnja i Gubavca, iskrčeni su najpoznatiji murterski maslinici, a smatra se i da je ulje s ovih pristranaka najbolje. Odnedavno je u zapadnom dijelu uvale izgrađena suvremena marina sa stotinjak vezova i pratećim servisima.

  Bizikovica i Pinizel. Ploveći dalje prema sjeverozapadu uz poluotok Ražanj, uplovljavamo u uvalu Bizikovicu. U samom dnu uvale kuće su i maslinici mnogih murterskih obitelji. S vrhova u blizini, Tvrdomešnjaka, Travnja i Gubavca, pruža se impresivan pogled na žutsko-sitski arhipelag.

  7v

  UPLOVLJAVANJE

  Dolazeći sa zapada (iz pravca NP Kornati) najkraći put do Žuta vodi kroz prolaz Proversa vela ili Proversa mala. Noću se preporučuje plovidba kroz prolaz Proversa mala, koji je dobro označen svjetionicima. Iz pravca Zadra stiže se kroz prolaz Mali Ždrelac (visina mosta 12,5m). Na ulazu u uvalu Žut u kojoj je smještena ACI marina Žut nalazi se otok Maslinjak. Za navigaciju može nam poslužiti točna pozicija sjevernog rta otoka Maslinjak koja je 43°53,2’ N 15°18,8’ E.