Sufinancirano sredstvima Europske unije iz europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo

island žut

Otok

Žut

je jedan od otoka Kornatskog arhipelaga

Žut je jedan od otoka Kornatskog arhipelaga. Smješten je između otoka Pašmana s jedne strane, koji je s kopnom povezan brodskom vezom za Ugljan, i otoka Kornata s druge strane. S površinom od gotovo 15 km2, ovaj duguljasti otok širok je samo 2 km, a njegov najviši vrh visok je 172 m. Uz njegovu strmu i vrlo razvedenu obalu nižu se uvale Hiljača, Sarušćica, Bizikovica, Golubovac, Žešnja, Podražanj, Strunac i druge, pružajući robinzonski ugođaj i moguć zaklon malim ribarskim brodovima i malim jedrilicama.

island žut

Na ovom otoku obraslom maslinama, smokvama i vinovom lozom nema stalnih naselja, ali tijekom godine ovdje povremeno borave razni ribari i pastiri, maslinari i berači smokava s otoka Murtera. Budući da su Kornati nautički raj, na Žutu se nalazi i sidrište s oko 120 vezova. Stoga je ovo mjesto idealno za sve koji na ljetovanje dolaze vlastitim ili iznajmljenim brodom, jer je more oko Žuta, kao i cijeli Kornatski arhipelag, najbolje mjesto za vodene sportove.

Island Žut

LUKE NA ŽUTU

Luke na Žutu smještene su u zaštićenim uvalama.

Pod Ražanj. Tako se zove najveća uvala na Žutu, smještena između poluotoka Ražanj na zapadu i Strunac na istoku. Na obroncima uvale, podno Grba, Travnja i Gubavca, nalaze se najpoznatiji murterski maslinici, a ulje s tih obronaka smatra se najkvalitetnijim. U zapadnom dijelu uvale nedavno je izgrađena moderna luka za jahte sa stotinjak vezova i potrebnim servisima.

Bizikovica i Pinizel. Ploveći dalje prema sjeverozapadu uz poluotok Ražanj dolazimo do uvale Bizikovica. U samom dnu uvale nalaze se kuće i maslinici brojnih murterskih obitelji. S obližnjih vrhova Tvrdomešnjak, Travanj i Gubavac otvara se impresivan pogled na arhipelag Žuta i Sita.

Island Žut

UPLOVLJAVANJE

Dolazeći sa zapada (iz smjera NP Kornati), najkraći put do Žuta vodi kroz prolaz Proversa vela ili Proversa mala. Noću se preporučuje plovidba kroz prolaz Proversa mala, koji je dobro označen morskim svjetlima. Gledajući iz smjera Zadra, nalazi se prolaz Mali Ždrelac (12,5 m visok most). Na ulazu u uvalu Žut, gdje se nalazi ACI sidrište Žut, nalazi se otočić Maslinjak. Točan položaj sjevernog rta otoka Maslinjaka, koji iznosi 43°53.2’ N 15°18.8’ E, može poslužiti za navigaciju.

Restaurant